Simplistische spelen

Ingewikkeld gedoe, die Olympische Spelen. Er zijn zoveel onderdelen dat je het wel heel bont moet maken om géén medaille te winnen. En het is allemaal ook zo onlogisch. Voor een sport als voetballen zijn wel 6 medailles beschikbaar (3 x man, 3 x vrouw) en voor het veel bekendere Taekwondo 24, voor judo 45 . Alleen al voor het subonderdeel hardlopen binnen het hoofdonderdeel atletiek zijn er vermoedelijk 78 (uit mijn hoofd: 3 man en 3 vrouw op de 100 m, 200 m, 400 m, 800 m, 1500 m, 5000m, 3000 m steeple, 100/110 m horden, 42000 m 50000 en 20000 m snelwandelen, 4×100, 4×400). Voor zwemmen durf ik het niet eens te tellen, maar dat zullen er waarschijnlijk meer dan 500 zijn. Alleen zo’n Phelps al…

Dat moet simpeler kunnen, lijkt me. Het is voor de kijker ook zo’n langdradig gedoe, al die sporten. Dus gewoon wat logischer indelen en dan kun je met veel minder toe. Het bedrijfsleven weet dat al heel lang.

Allereerst gaan we terug naar 1 medaille per geslacht. Vervolgens moeten we de sporten opnieuw indelen. De kampioen is degene die op alle subonderdelen het hoogst aantal punten haalt. Hierbij mijn voorstel:

 • armsporten
  4 onderdelen: boksen, speerwerpen, kogelstoten, zwemmen.
 • rensporten
  3 onderdelen: 100 m, 1000 m, 10000 m.
 • balsporten
  1 onderdeel: wie scoort zoveel mogelijk doelpunten in een netje dat op twee meter hoog hangt; de eerste periode van de wedstrijd door je voeten te gebruiken, de tweede door je handen te gebruiken, de derde door een hulpmiddel naar keuze te gebruiken (bijvoorbeeld een racket, een knuppel,een stick, een slinger)
 • schiet- en wielsporten
  1 onderdeel: het ene team probeert zo hard mogelijk van A naar B te fietsen en het andere team probeert met kleiduifgeweer of pijl en boog de banden lek te schieten.

Moet te doen zijn, lijkt me.

 

Advertenties

3 gedachtes over “Simplistische spelen

 1. Op zich een goed idee. Maar dan wel het schaken, dammen, kruiswoordpuzzelen etc. gecombineerd in 1 onderdeel. Anders wordt het gelijk weer zo veel. Het gaat immers overal om zwarte en witte vierkanten. Dat wordt dan zoiets als schaken met pionpromotie naar een dam en je mag pas zetten als je een puzzel hebt opgelost.
  Sportieve groet,
  Jaap

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s